P. de Boorder installeert 193 zonnepanelen

Aannemingsbedrijf van betonvlechtwerken, P. de Boorder & Zoon uit Alkmaar heeft begin april maar liefst 193 zonnepanelen laten installeren door Sunprojects op het bedrijfspand aan de Otterkoog. Wethouder Duurzaamheid Jan Nagengast (CDA) nam de zonnepanelen op 24 april met een druk op de knop officieel in gebruik. 

De zonnepanelen liggen op het moderne bedrijfsgebouw. Waarom hebben jullie deze stap gezet om te investeren in zonnepanelen, vraagd wethouder Nagengast aan Paul de Boorder. 'We hebben onlangs een energiescan uit laten voeren, waardoor duidelijk werd welke duurzame maatregelen mogelijk zijn voor ons en wat die opleveren. Zonnepanelen bleken een flinke investering, maar wel een rendabele. Met zo'n 7,5 jaar hebben we de investering alweer terugverdiend en de jaren daarna levert het ons alleen maar op'.

De mogelijkheid om een energiescan te laten uitvoeren is onderdeel van het project "Zon op MKB", een samenwerking tussen de Gemeente Alkmaar en energieadviesburo Van Hove Energy Management, met als doel om het bedrijventerrein Beverkoog te verduurzamen. 

Grootste aantal Zonnepanelen

Nagengast: Hoeveel stroom wekken jullie ongeveer op met de zonnepanelen? Paul: 'Met het aantal van 193 panelen kunnen we voorzien in onze eigen behoefte. Dat betekent dat we niet meer afhankelijk zijn en klimaatneutraal kunnen werken. Wethouder Nagengast: 'Hoe belangrijk is het voor jullie om met duurzaamheid bezig te zijn?' Paul de Boorder: 'We zijn al een tijd bezig om onze CO2 footprint te reduceren. Dit doen we onder andere door de zonnepanelen, maar ook door het brandstofverbruik van het wagenpark te verminderen. Tevens zijn we bezig om onze afvalstroom te verminderen en beter te scheiden. 

Boodschap voor Alkmaar

Wat is jullie boodschap voor Alkmaar, vraag Jan. Paul: 'Mijn boodschap aan Alkmaar en haar ondernemeris is: laat vooral een energiescan uitvoeren. Wij hebben dat ook gedaan en dit geeft je inzicht in je verbruik en welke duurzame maatregelen en allemaal mogelijk zijn. De energiescan wordt voor een deel gesubsidieerd door het Alkmaar Energieprogramma. Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker, zowel voor het milieu, als om te kunnen blijven ondernemen. Steeds meer aanbestedingen vereisen dat je duurzaam kunt werken. Bij P. de Boorder & Zoon zijn wij daar in ieder geval goed op voorbereid!'